Slush-tapahtuma alkoi Torstai aamuna ja sen vieressä Haaga-Heliassa myös 6aika-hankkeen Dataliiketoiminnan tulevaisuus-seminaari. Juna saapui Pasilan asemalle yllättäen myöhässä, josta Joni ja Juuso matkasivat Slush:iin ja allekirjoittanut suuntasi seminaariin. 

Päivän aloitti Matti Saastamoinen (hankepäällikkö) kertaamalla budjetin (7.5 m€) ja heidän tavoitteet kaupunkien kanssa. 1 perustavat alueelliset, mutta yhteistyötä tekevät avoimen datan koordinointitoiminnot. 2 Kehittävät yhdessä metatiedoiltaan yhteensopivat datakatalogit. 4-6 supistettuna: avoin data osaksi normaalia toimintaa, yhtenäisiä rajapinta- ja data-avauksia. Vauhtia avoimen datan businekseen. 

Näistä siirryttiin sulavasti tuloksiin. Näihin Matti lisäsi, että oikeaa numeroa kaikkiin on vaikea todeta ja vain koulutuksiin osallistuneita henkilöitä ei ole mukana. Tulokset:

150 avoimen datan sovellusta

100 yritystä mukana toiminnassa

500 avattua datasettiä ja rajapintaa

600 opiskelijaa

6 startup yritystä

Data liiketoiminta 6aika

 

Yritykset ovat eniten hyödyntäneet tapahtumarajapintaa, jota olemme Kanta-Hämeen alueelle pilotoimassakin. Tästä voit lukea lisää aiheen työpajan yhteenvedosta. Muita hyötyjä ja mahdollisuuksia 6aika-hankkeen näkökulmasta voit kurkata alla olevista kuvista.

avoin data hyötyjä

Kuva: PPT-esitys 30.11.2017/ 6aika: Digitoiminnan tulevaisuus – seminaari / Matti Saastamoinen

avoin data mahdollisuus

Kuva: PPT-esitys 30.11.2017/ 6aika: Digitoiminnan tulevaisuus – seminaari / Matti Saastamoinen

 

Seminaarissa oli monta hyvää puheenvuoroa ja avoimen datan hyödyntäjää tässä niistä muutama poiminta:

Marjukka Niinioja (digia), hyötyjä avoimen datan käytöstä yrityksissä. Tärkeää on asiakaslähtöisyys ja yhdessä digitalisaation kehittäminen. Rajapintoja ennen voi avata data-paketteja ja kuunnella palautetta ja mahdollisia avaamispyyntöjä. Ei tarvitse tehdä kaikkea avoimeksi heti, mutta mahdollistaa kehittämisen ja ideaoinnin (proof of concept).

Taru Rastas (liikenne- ja viestintäministeriö), käyttäjälähtöinen tiedunkeruu esimerkiksi MyHelsinki – WeChat sovelluksessa, jossa kaupunkilaiset tuottavat matkailudataa sovellukseen.

Katri Rantanen (Laurea opiskelijatyö), 3D-kaupunki malli liiketoimintaidean inspiraattorina. Lähti tehtävästä, joka avasi kaupungin 3D-mallin avoimeksi ja kehittyi liiketoimintaideaksi.

Joonas Dukpan ja Matin loppumietteet olivat, että olo on haikea, mutta osalta huojentunut. Tekeminen jatkuu kaupungeissa vielä vaikka virallisesti hankkeen osalta avoin data ja rajapinnat osio loppuukin. Avointa dataa tarkoitus skaalata isompiin kokonaisuuksiin ja mukaan prosesseihin. Käytännön viimeisenä vinkkinä he kertoivat, että ei kannata tehdä kaikkia asioita yhdessä. Valmistelun vieminen riittävän pitkälle pienellä porukalla ja muut testaamaan mukaan. 

Seminaarista jäi käteen paljon hyvää käytännön läheisiä mietteitä ja kokemuksia liittyen datan avaamiseen ja käyttöön. Hanke on ollut laaja (yli 20x budjetti ja 10x henkilömäärä AvoinHäme-hankkeseen verrattuna) joten tulosodotuksia pitää hieman suhteuttaa omaan hankkeeseemme verrattuna. Osaa työstä ja käytännöistä pystymme varmasti hyödyntämään suoraan myös Kanta-Hämeen alueen avoimen datan edistämisessä. Erittäin opettava ja mielenkiintoinen seminaari. Hienoa ja tärkeää työtä ovat hankkeen henkilöstö tehnyt. Osa henkilöstöstä jatkaa ja osa vaihtuu. Pääasia, että asia jää elämään ja kehittymään. Loppuun on hyvä vielä muistuttaa ja meidän osalta kiittää hyvin tehdystä työstä avoimen datan edistämiseksi Suomessa. Kiitos!