Kulunut syksy ja alkutalvi on ollut kiireistä aikaa AvoinHäme-hankkeessa. Nyt onkin hyvä vetää yhteen ensimmäisen selkeän ajanjakson tapahtumat ja hieman jo pohtia alkavaa vuotta 2018.

Aloitimme hankkeen toteutuksen aktiivisesti elokuussa palailtuamme lomilta. Heti alkuun samalla kun työstimme hankkeen aloitukseen liittyviä hallinnollisia toimenpiteitä, järjestimme hankkeen ensimmäisen tiedotustilaisuuden 10.8.2017 HAMKissa Visamäessä. Kiireisellä aikataululla kokoon kasattu tapahtuma oli kuitenkin erittäin onnistunut ja saimme paikalle osallistujiakin hyvän joukon. Tilaisuudessa esiteltiin AvoinHäme-hanke, mutta myös kuultiin rahoittajan terveiset, jotka toimitti Hämeen liitosta Minna Takala. Lisäksi David Ing kertoi mitä on Open Innovation Learning and Open Data  ja Anu-Maria Laitinen Tampereen kaupungilta esitteli Dataliiketoiminnan kehittämistä ja miten sitä on toteutettu 6Aika-hankkeessa. Tilaisuuden lopuksi käytiin myös paljon hyvää keskustelua siitä, miten avointa dataa tulisi jatkossa kehittää Kanta-Hämeessa.

Syyskuussa 20.-21. päivä osallistuimme Juuson kanssa MindTrek-konferenssiin Tampereella. MindTrekillä on jo pitkä historia tapahtumana joka kokoaa avoimen datan ihmiset yhteen, niin myös tänä vuonna. Lisäksi tapahtumassa oli vahvasti esillä Smart City- sekä IoT -teemat. MindTrek onkin tapahtuma, jota voi lämpimästi suositella kaikille. Ohjelma muodostaa selkeitä kokonaisuuksia, puhujat ovat asiansa tuntevia ja järjestelyt ovat toteutettu vuosi vuodelta moitteettomasti.

Lokakuu sitten olikin kiireistä aikaa hankkeessa. 11.10.2017 järjestettiin kiertotalouden Start-up tapahtuma Frush Forssan kehräämön alueella. Oli erittäin mukavaa, että myös AvoinHäme-hanke oli kutsuttu mukaan esittelemään hanketta ja avoimen datan mahdollisuuksia, onhan biotalous myös yksi painopistealoistamme. Omasta esityksestäni jäi erittäin hyvä fiilis erityisesti sen takia, että aihe herätti paljon keskustelua yleisössä. Lisää Frushista voit lukea Juha-Matin aiemmasta blogipostauksesta.

Lokakuun puolivälissä hanketiimiin liittyi sen puuttuva palanen Juha-Matti eli Juhis ja hanke pääsi täyteen vauhtiin myös viestinnän ja markkinoinnin näkökulmasta. Juhis on luonut hankkeelle paitsi paljon sisältöä jota teille on tuotettu, mutta myös koko hankkeen visuaalisen ilmeen logoa myöten. Hankkeille viestintä ja tiedottaminen on ensiarvoisen tärkeää, mutta silti usein se saattaa jäädä hieman vajaavaiseksi. Siksi projektipäällikkönä olenkin erittäin tyytyväinen, että meidän hankkeen kohdalla sitä ei tarvitse pelätä! Viestinnän ja markkinoinnin lisäksi Juha-Matti vastaa tapahtumien suunnittelusta ja järjestämisestä sekä yhteisösuhteista, joten tekemistä riittää!

Läppäritarrat - check!
Läppäritarrat - check!

 

Lokakuussa myös hankkeen ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa. Projektipäällikkönä en voi olla enempää kuin tyytyväinen siitä, kuinka monipuolisen, ammattitaitoisen ja aktiivisen ohjausryhmän olemme hankkeen tueksi saaneetkaan. Ohjausryhmässämme on edustus alueen keskuskaupungeista Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Forssasta sekä määritellyiltä painopistealoilta. Lisäksi ohjausryhmän puheenjohtaja Teemu Ropponen Open Knowledge Finland ry:stä tuo vahvan kansallisen ja kansainvälisen avoimen datan osaamisen hankkeen tueksi. Teemu ansaitseekin erityiskiitoksen siitä, että lähti ohjausryhmän puheenjohtajaksi. Ohjausryhmällä on iso rooli toimia projektipäällikön tukena ja itse olen aivan varma että kaiken tuon tuen tulen myös mahtavalta ohjausryhmältämme saamaan!

Marraskuu menikin pitkälti viestinnän ja markkinoinnin suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä tulevia toimenpiteitä suunnitellessa. Joulukuussa sitten oli vuorossa tapahtumarajapinta-pilotin starttaus. Avoin tapahtumarajapinta on jo hankkeen suunnitteluvaiheessa nähty ehkä selkeimpänä yksittäisenä kehityskohteena, jota hankkeella halutaan viedä eteenpäin. 4.12.2017 järjestimme pilotin starttaavan työpajan, jonka sisällöstä voit lukea lisää aiemmasta blogipostauksesta. Työpajan tuloksia tullaan hyödyntämään pilotin toteutuksessa. Lisäksi tapahtumarajapinnan edistämiseksi hankkeessa on ollut mukana tietojenkäsittelyn opiskelijaprojekti. Projektissaan opiskelijat selvittivät Linked Events-rajapinnan käyttöönottoa ja hyödyntämistä. Tuon projektin tulokset auttavat meitä paljon kun lähdemme ensimmäisiä versioita rajapinnasta rakentamaan. Opiskelijaprojektin tuloksista tiedotamme vielä lisää heti tammikuussa, kun ryhmä saa loppuraportin viimeisteltyä. Mutta on erittäin mukavaa, että olemme saaneet opiskelijat mukaan hankkeen toteutukseen heti alusta alkaen. Jo ennen hankkeen varsinaista alkua tietojenkäsittelyn opiskelija Petteri Saarikko teki opinnäytetyönsä REST-rajapintojen suunnittelusta ja toteutuksesta. Kyseinen opinnäytetyö tukee nyt hankkeessa tehtäviä rajapintoihin liittyviä toimintoja, mutta opinnäytetyön käytännön osuudessa myös hyödynnettiin avointa dataa. Opiskelijoiden rooli onkin nähty merkittävänä jo hankkeen suunnitteluvaiheessa ja tätä pyrimme kaikin keinoin edistämään jatkossakin.

Vuoden 2018 aloitamme vahvasti tapahtumarajapinnan parissa, mutta olemme myös sopineet heti vuoden alkuun useita tapaamisia eri avoimen datan toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Näiden tapaamisten tarkoituksena on kerätä systemaattisesti tietoa siitä mitä erilaisia avoimen datan aktiviteetteja muualla Suomessa on jo tehty ja mitä tulevat suunnitelmat ovat. Haluamme kerätä tiedon siitä missä muut ovat onnistuneet ja mitä taas on opittu virheiden kautta. Tämän tiedon voimme sitten analysoida ja aloittaa pohdinnan miten Kanta-Hämeessä tulisi edetä, jotta saisimme hyödynnettyä muualla jo tuotetut tulokset ja vältämme pahimmat sudenkuopat, joihin muut ovat jo törmänneet. Samalla tietenkin verkotamme omaa hankettamme ja maakuntaamme muiden kansallisten toimijoiden kanssa. 2018 alkupuolella myös on tulossa seuraava tapahtuma, jossa on mahdollista tavata muita avoimesta datasta kiinnostuneita henkilöitä, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua hetkeksi ja jäädä odottelemaan vieraita korvatunturilta. Heti kun raketit on uuden vuoden kunniaksi ammuttu ja viimeisetkin kinkut sulateltu, palaa hanketiimikin jälleen työn pariin ja jatkaa puurtamista avoimen datan kehittämiseksi. Koko projektitiimin puolesta haluankin kiittää teitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

avoin häme data joulu

Jouluterveisin, Joni Kukkamäki.

AvoinHäme-hankkeen projektipäällikkö.